Brandurile din spatele brandului tau

We Love Brands

Este foarte important ceea ce se afla in spatele brandului tau, incepand de la oamenii care-l alcatuiesc pana la produsele si tehnologiile puse la dispozitie acestora.

Pentru prima parte, a echipei care alcatuieste brandul, exista o intreaga industrie de specialisti in HR care aleg oameni, fac echipe, le motiveaza, trateaza problemele aparute s.a.m.d. dar, din pacate, pentru a doua parte, a produselor pe care acestia le folosesc nu exista un departament sau oameni specializati,  putem lua doar in considerare asa numitul departament de achizitie (cel putin prin prisma denumirii lui sau a multilateralei dezvoltari a angajatului roman).

Din punctul meu de vedere insa, ambele parti sunt la fel de importante, 50% oamenii – 50% resursele produsele, tehnologiile, materialele folosite de acestia pentru a-si face jobul.

Am observat ca la nivel national nu se pune accent pe acest lucru, fiecare firma foloseste improvizatii in orice, de la calculatoare, operatori de telefonie mobila, laptopuri pana la masinile de firma pe care angajatii lor le folosesc.

Pentru a folosi eficient investitiile, directorii de achizitie ar trebui sa analizeze foarte precis alegerile pe care le fac, ba mai mult ar trebui sa fie trasi la raspundere si sa plateasca pentru fiecare decizie proasta pe care o iau, pentru fiecare brand pe care l-au ales gresit, datorat fie unei proaste documentari, fie unui interes personal pe care acestia il urmaresc.

Degeaba se dau o gramada de bani pe oameni care sunt super-specializati in meseriile pe care le fac, daca, la nivel de companie exista serioase probleme in a investi in tehnologie performanta, in CRM-uri care sa poata oferii detaliile de care un marketer are nevoie si in softuri performante care sa-ti eficientizeze si organizeze munca.

Deci haideti sa incercam sa ne dezvoltam si pe partea cealalta, sa alegem cu atentie marcile de laptopuri pe care le folosim, solutiile de hosting, Cloud Computing ce ne deservesc jobul, CRM-urile pe care le cumparam, solutiile antivirus, softurile, masinile si nu in ultimul rand, oamenii.

sursa imaginii

4 thoughts on “Brandurile din spatele brandului tau

 1. Nu se pune accent pe asta pentru ca al nostru consumator roman nu stie sa faca diferenta. Daca angajatii de la Orange Store au Dell-uri sau Mac-uri pentru consumatorul roman e tot una. Si atunci evident ca vei alege varianta ieftina.

  In industriile in care conta managerii au stiut sa ia atitudine. Vezi imobiliarele, unde o parte din agentii impobiliari aveau loganuri, ca sa para in fata clientilor “oameni simplii”. Altii aveau masini de super fita ca sa “prezinte incredere”. E un exemplu de grija la brand-urile pe care le achizitionezi. Dar evident o mentalitate proasta, doar suntem in Romania, nu?

  1. Corect!

   Cred insa ca ar trebui privit si din punctul de vedere al investitiei. Banuiesc ca este mai ieftin sa intretii o masina mai buna, decat un Logan (care are un pret de achizite mic, dar care se strica foarte des – este un exemplu, habar n-am cat de des se strica Loganu, sa nu-mi sara lumea-n cap – ). Aceasta parte ma gandesc ca ar trebui sa o ia in considerare, sau ma rog, si aceasta parte pe langa fitza sau care or mai fi parametrii de decizie.

 2. Cred ca decizia corecta se ia in functie de brandul tau sau brandul pe care il reprezinti. Service-ul auto de la colt e ok sa isi cumpere Logan. O firma de pharma nu. Discutia este: valorile brandului meu rezoneaza in vre-un fel cu valorile brandurilor pe care le cumpar?

  De asta beau eu cafea de la Starbucks 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *