De ce multe start-up-uri online esueaza

Start up Business

Citeam intr-un interviu al lui Marius Ghenea despre esecul start-up-urilor online si ma gandeam in timp ce

lecturaminterviul despre aceasta problema, asa ca am decis sa o dezbat public.

Nu sunt nicidecum un guru al business-urilor online, nu am dezvoltat mii de proiecte sa considerati parerea mea super obiectiva, dar am pasiunea de a studia ideea de business a micilor afaceristi online.

In exemplele de mai jos pornesc de la ideea ca exista un anteprenor care isi dezvolta un start-up de nisa (cum ar fi cel mai indicat pe “vremea” asta).

Prima problema cu care se intalneste micutul anteprenor este bugetul pe care-l are la dispozitie, care de cele mai multe ori tinde catre zero (exceptand faptul ca isi permite sa dea 10$ pe hosting + domeniu).

A doua problema mai mare ca prima este ca anteprenorul nostru este foarte entuziast la inceput si vorbeste cu mama, cu tata, cu alti 10 prieteni sau necunoscuti despre ideea lui, dar toti ii vor spune ca nu va reusi cu ideea lui inovatoare si mai bine isi cauta un job. Ca deh, asa esteĀ  mentalitatea oamenilor in general (si a romanilor in special, ca trebuie sa ma leg si de gena romanilor) si misiunea lor este de a descuraja. Probabil ca omul nostrul isi va pierde mult din entuziastmul initial (daca nu tot).

A treia problema (daca mai ajunge la ea in urma dezamagirii anterioare) este ca va incepe sa se documenteze despre ideea lui, va mai gasi din nou unul doua site-uri / aplicatii care seamana cu ideea lui (o alta descurajare) si va pune la indoiala succesul afacerii.

A patra problema este legata de business si de organizarea acestuia. Probabil micutul anteprenor nu a mai lucrat pana acum in nicio firma (sau daca a lucrat firma nu avea un business foarte sanatos) deci nu va stii cum sa managerieze un business, va crede probabil ca este simplu, iar la dovedirea contrariului va veni…. ghiciti ce – o alta descurajare.

A cincea problema pe care o va avea in general este supra-estimarea, va crede ca el este capabil sa faca tot pentru business-ul lui fara nicio externalizare a vreunui serviciu, va face design, carti de vizita, va comunica oficial, va raspunde la mailuri, va face vanzari, va strange chitante, el e contabil, el e manager, el este executant. Si nu zic ca ar fi ceva gresit in ideea asta, daca o faci la 40 de ani, timp de cel putin 4-5 luni si asta dupa ce ai facut fiecare dintre activitatiile mai sus enumate ca profesie. E ok ca la un moment dat sa zici: acum le pot face pe toate, am cunostiinte, dar la o varsta frageda (care sa presupunem ca nu deaseste 30 de ani) este aproape imposibil sa faci toate activitatiile dintr-un start-up si culmea, sa iti si reuseasca toate.

Cam asa cred eu ca se intampla cu multe potentiale business-uri si fie ca o sa imi schimb perceptia, fie ca nu, o sa mai scriu despre asta.

Sursa Foto

One thought on “De ce multe start-up-uri online esueaza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *