Despre Analiza Web

Primul lucru pe care l-am făcut în momentul în care am hotărât să am 9 zile libere la dispozitie a fost să-mi fac de cap, fără job, fără taskuri fără nimic  şi să mă apuc să citesc ce am strâns prin calculator.

Şi căutând o carte drăguţă de citit în tren, am dat peste ebook-ul lui Bogdan Pantoc despre analiza web.

Ebookul este gratuit şi poate fi downloadat de la adresa analizaweb.ro. Este un ghid dedicat proprietarilor de site-uri (fie că sunt în conducerea unei firme mari, fie că sunt directorii unor departamente precum Marketing ori PR, fie că sunt proprietarii unor firme mici), un ghid ce intepretează pas cu pas cunoscutul serviciu Google Analytics.

De ce este analiza web atât de imortantă?

Este un subiect ce va fi des abordat pe acest blog, fiind unul dintre cele mai importante domenii din marketingul online, cel puţin din punctul meu de vedere, şi o să încerc să demonstrez aici şi de ce.

Analiza web ar trebui să facă parte din procesul basic de îmbunătăţire a unui site ce are ca scop să aducă profit. Aşa cum suntem obişnuţi să plătim pentru servicii de SEO, ar trebui să fim obişnuiţi să plătim şi pentru analiza web, pentru ca un manager de departament de marketing (fie el online sau nu) să poată lua decizii pentru îmbunătăţirea propriului site, deci implicit pentru creşterea profitului.

Aşa cum în campaniile de marketing tradiţional se face o analiză post campanie şi în campaniile de marketing online (si nu neaparărat în cadrul unei campanii, ci chiar din momentul în care avem un număr suficient de vizitatori pe site) ar trebui să se facă o analiza a traficului.

Cum putem aduce profit cu analiza web?

Să spunem că avem un magazin online ce are 2 campanii în 2 medii diferite. În tabelul de mai jos este scrisă fiecare campanie cu bugetul aferent ei, un indice de performanţă (am ales rata de conversie, fiind cel mai relevant) şi profitul pentru fiecare campanie în parte.

Nume campanie Investiţie Rata de
conversie
Profit
Google Adwords 5.000 RON 3% 25.000 RON
Reţea bannere 5.000 RON 1.2% 6.000  RON
Total 10.000 RON 2.1% 31.000 RON

Dacă nu am face o analiză web şi nu am segmenta sursele de trafic, am trage concluzia că pentru o investiţie medie de10.000 RON putem avea un profit de 31.000 de RON.

Dacă am face o analiza a traficului, am vedea că aceasta campanie de bannere este mai puţin performantă decât cea prin Google Adwords. Să spunem că am analizat campania, iar luna următoare decidem să investim bugetul de 5.000 RON din campania de bannere tot în Google Adwords. Atunci ar rezulta tabelul următor:

Nume campanie Investiţie Rata de
conversie
Profit
Google Adwords 1 5.000 RON 3% 25.000 RON
Google Adwords 2 5.000 RON 3% 25.000 RON
Total 10.000 RON 3% 50.000 RON

Iată cum în urma unei simple analize web putem lua o decizie care să ne crească profitul cu 61% , in exemplul meu de la 31.000 RON la 50.000 RON.

Aceasta este o parte a analizei web, de monitorizare a surselor de trafic şi de eficientizare a bugetului-efortului depus, deci iată că, pe lângă alte unelte de marketing online, analiza web poate creşte ROI campaniilor, deci profitul site-ului.

One thought on “Despre Analiza Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *