Despre masuratorile proaste

Nu sunt un fan al jurnalismului din Romania de niciun fel, asta poate pentru ca de mic am avut o inclinatie catre partea tehnica si nu catre cea oratorica, insa ma uimeste de fiecare data modul in care inteleg jurnalistii statisticile.

Cea mai recenta gafa (cu siguranta nu ultima) au avut-o ieri cand la toate radio-urile era o stire de genul “Pentru prima data statiunile din Valea Prahovei au fost batute de Bucovina care a avut un grad de ocupare de 98% fata de doar 97% in Valea Prahovei”.

Din punct de vedere matematic stirea este corecta si Bucovina a invins doar cu conditia ca numarul de locuri din Valea Prahovei sa fie egal cu numarul de locuri din Bucovina, altfel nu.

Dupa o mica cautare pe internet, am gasit si demonstratia, conform careia stirea este falsa, pe Hotnews scrie si numarul de locuri de cazare pentru fiecare statiune in parte si anume:

  • Bucovina – 6.781 locuri * 98% grad de ocupare = 6.645 locuri ocupate
  • Valea Prahovei – 32.445 locuri * 97% grad de ocupare = 31.471 locuri ocupate

Deci, matematic vorbind, Valea Prahovei a avut cu 473% mai multi turisti fata de Bucovina; jurnalistii insa, continuand, sa bata campii, de sarbatori – Bucovina a “bătut” Valea Prahovei de sărbători.

PS. Si nu, nu am fost nici in Bucovina, nici in Valea Prahovei de sarbatori.

2 thoughts on “Despre masuratorile proaste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *