Identificarea publicului tinta in targetarea mesajului

sursa:online-behavior.com
sursa:online-behavior.com

Evoluția internetului din ultima perioadă a făcut ca marketingul online să devină foarte complex indiferent de nișă.

Dacă în urmă cu câțiva ani puteai viza într-o campanie un public foarte larg, în prezent targetarea mesajului este esențială pentru orice campanie, chiar și în campaniile ce au un public generalist.

De aici reiese clar că numărul vizitatorilor unui site este irelevant, numarul participanţilor la un eveniment este irelevant, numărul persoanelor ce au intrat într-un magazin este irelevant şi aşa mai departe, pentru că pot fi foarte uşor persoane netargetate.

Targetarea publicului ţintă constă în identificarea potenţialilor clienţi, a mediilor în care aceştia se află (fie un site, fie un loc, fie un eveniment, fie o activitate) şi expedierea mesajelor doar celor interesaţi.

Pentru a eficientiza procesul de targetare, trebuie îndeplinită o condiţie esenţială, fără de care orice targetare este sortită eşecului şi anume identificarea publicului ţintă despre care voi vorbi în acest articol, urmând ca în următoarele articole să vorbesc despre targetarea mesajului.

Identitificarea publicului ţintă

Procesul premergător targetării mesajului este foarte important şi crucial următoarelor campanii ce vor fi desfăşurate pe acest public ţintă.

Identificarea publicului țintă se poate face în funcție de etapa în care se află business-ul:

  1. Business-ul are vechime pe piață, iar în urma unei analize a foștilor clienți putem identifica publicul ţintă
  2. Business-ul este la început de drum, şi abia acum începe să îşi definească publicul țintă.

1. Business-ul cu vechime pe piaţă

Odată ce un magazin, un site, a reușit să vândă 10, 100 sau 1.000 de produse unor cumpărători înseamnă că a identificat oarecum un public țintă. Prin simpla analiză a foștilor clienți, putem crea un profil de client căruia dorim să ne adresăm.

Evident, în cazul mai multor produse, putem crea mai multe profile de client, la nivel de produs ori la nivel de categorii de produs.

2. Business-ul la început de drum

În acest caz, de multe ori identificarea publicului țintă ține mai mult de claritatea cu care vede managerul (sau managerii) mersul afacerii. În cele mai multe cazuri, un plan de business de succes şi-a conturat măcar în linii mari profilul de client, însă toate aceste informații trebuie colectate pe parcursul interacțiunii între companie și client, nicidecum prin completarea unui formular interminabil de la prima vizita a lui în magazin, site etc.

Este evident, că pe parcursul drumului se ajustează acest profil, se conturează, se retrasează dacă este posibil şi se mulează după acesta.

Concluzie:

Crearea unui profil de client se poate face ori analizând tipul de clienţi ai business-urilor asemănătoare, ori intuirea lor conform planului de business construit.

Ce să cuprindă profilul clientului?

La această întrebare răspunsul este foarte simplu și anume cât mai multe informații. Putem începe conturarea unui profil de client cu date basic, de la sex, localitate și vârstă, însă putem continua cu pasiunile sale, evenimentele pe care acesta le frecventează, magazinele în care acesta intră, produsele pe care le consumă, mașina pe care o conduce și așa mai departe.

Cu cât profilul clientului este mai complex cu atât mesajele pot fi mai targetate și campaniile vor fi mai eficiente și mai profitabile, deci motivele pentru care targetarea publicității este esențială țin de economisirea bugetului și de sporirea ratei de conversie.

Concluzia dezamăgitoare pentru oamenii care încă măsoară indicatori nesemnificativi în afacerea lor este că acele date nu spun nimic despre mersul afacerii. Nu înseamnă că dacă e mai mult e mai bine, dacă e mai puțin e mai prost iar dacă înmulțim valoarea indicelui cu 2, înseamnă că ne dublăm și profitul. Marea greșeala pe care o pot face este să aplice regula de 3 simplă, adică dacă 1 client (vizitator, utilizator etc.) = 1 leu, atunci 2 clienți (vizitatori, utilizatori etc.) = 2 lei. Total fals și dacă nu mă credeți, măsurați. Ar fi mai util să aplicăm principiul lui Pareto decât să aplicăm regula de 3 simplă, dar, din păcate, primul este mai puțin cunoscut decât al doilea și este cam dezamăgitor să crezi că 20% din clienți îți aduc 80% din profituri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *