Introducere in targetarea comportamentala part. 1

Targetarea comportamentala a fost viazata inca de la inceput de cei care fac marketing, intr-advar intr-o masura mult mai mica, dar a contat dintotdeauna.

Odata cu aparitia site-urilor si a aplicatilor de web analytics, atat segmentarea utilizatorilor cat si targetare comportamentala a devenit un lucru necesar firmelor care au pretentii in obtinerea profiturilor (directe sau indirecte) pe urma site-urilor pe care le detin.

Targetarea comportamentala are la baza o regula simpla, de a livra mesaje specifice fiecarui tip de utilizatori de pe site. Sigur, acum ma veti intreba cum va dati seama de cate tipuri de utilizatori sunt pe site si cum sa-i impartiti. Pentru aceasta intrebare insa, nu am un raspuns general, si vine acel raspuns, enervant de cele mai multe ori, dar intotdeauna adevarat, “depinde”.

Dar haide totusi sa ne intoarcem la targetarea comportamentala si la beneficile ei, trasate in linii mari.

1. Imbunatatirea ratei de conversie

Si cand spun rata de conversie nu trebuie sa ne zboare gandul instantaneu la magazine online si alte chestii / firme complicate care au la baza site-uri dezvoltate in ani de zile de o armata de programatori. Rata de conversie poate fi definita pentru fiecare site in parte (daca nu ai o rata de conversie pe care sa o masori, ar trebui sa-ti pui intrebarea de ce exista site-ul tau).

2. Respectarea publicului prin trimiterea de mesaje relevante

Aici e mai simplu ca la imbunatirea ratei de conversie, dar poate de cele mai multe ori, ne gandim cel mai putin la acest aspect. Treaba e simpla si aici, vei evita sa consumi timpul publicului tau (fie ca sunt cumparatori, cititori de blog, concurenti sau simplii curiosi) prin livrarea de mesaje relevante pentru fiecare in parte, iar ei probabil, te vor multumi prin marirea numarului de actiuni care le fac la tine pe site.

Sa dau si un exemplu, sa spunem ca ai 3 tipuri de cititori ai blogului tau, incepatori, cunoscatori si experti. Un mod simplu de a face o targetare comportamentala e sa faci cate o categorie pentru fiecare (astfel incat, cel care e incepator sa nu citeasca articole de experti ori viceversa).

3. Analizarea corecta a datelor din Web Analytics

Si cu asta e simplu si destul de usor de obtinut, luand exemplul cu cititorii blogului de mai sus, cum ar fi sa stii ca utilizatorii incepatori intra pe site folosind cel mai mult site-ul “meritacitit.ro”, utilizatorii cunoscatori intra accesand inainte pagina ta de facebook iar utilizatorii experti intra folosind motoarele de cautare. Asta te va ajuta pe tine in viitor sa-ti dezvolti blogul in ce directie vrei, sa “investesti” in zona in care vrei mai mult public si sa-ti analizezi corect datele din programele de web analytics pe care le ai.

Urmeaza partea 2 a articolului

One thought on “Introducere in targetarea comportamentala part. 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *