Motivationalul imbecil

Am ajuns zilele trecute din întâmplare la o conferință motivațională despre “oameni de succes” ținută pentru “tinerii anteprenori”. N-aș vrea sa fiu total demotivațional însă, din păcate, nivelul acestor oameni este extrem de slab.

ImbecilÎn primul rând, este o problemă de educație a celor care au făcut conferința. Este clar că nu au forte multă experiență în zona de business, ci doar în zona de speaking. Dacă faci conferințe pentru a educa tinerii antreprenori, pentru a prezenta realitatea și poveștile de succes, nu e foarte recomandat să aduci oameni care au reușit ușor, oameni care au făcut business pe banii părinților sau ai iubiților.

Educând tinerii în acest fel, nu faci decât să le arăți un adevăr parțial. Dacă vrei să introduci niște studenți în lumea antreprenoriatului, ar trebui în primul rând să le explici că pentru fiecare om care reușește sunt 1.000 care eșuează. Ar trebui să le explici că pentru ei va fi complicat să facă acel lucru și că trebuie să se pregătească. Visul american plecat de la ideea cu “follow your dreams” s-a cam dus naibii prin 2008, perioadă în care înființarea firmelor era mai des întâlnită decât crearea conturilor de Facebook.

În al doilea rând, să le prezinți doar realitatea frumoasă nu este calea corectă către educația tinerilor și nu este corect față de ei să îi promovezi pe cei care au reușit fals. Nu faci decât să urci niște oameni care n-au nicio viziune de business pe o scară a visării, scară de pe care vor cădea cu siguranță, pentru că nu este construită corect. Dacă îți pasă cu adevărat de acei oameni, nu trebuie să-i încurajezi artificial, trebuie să le prezinți realitatea și să le arăți că trebuie să se pregătească.

Articolele și conferințele motivaționale funcționează doar pentru cei slabi. Selecția naturală este dată pentru a filtra oamenii. Cei determinați și cu cunoștiințele necesare vor reuși, cei care au nevoie de motivare și împins de la spate vor eșua. Dacă încerci să lărgești procentul celor care vor reuși prin a-i umfla cu steroizi motivaționali pe cei care vor eșua, nu faci decât să clădești o piață falsă. O piață care va fi foarte instabilă, o piață slab calitativă de oameni de business de care te vei lovi în mai multe situații ale vieții tale.

Nu prea te numești om de business dacă faci afaceri din brățări sau mai știu eu ce accesorii, o dai ca și cum ar fi succesul tău, însă de fapt prietenul, propriul finanțator, susține cam toată afacerea. Este puțin penibil să te consideri om de succes și să ai timp de gargarageală pe la orice colț sau cu oricine te întreabă orice pe Facebook. Dacă vreți să creșteți oameni, promovați valori, succese și eșecuri, nu bule motivațioanle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *