PPC apoi SEO ori viceversa?

Am citit acest articol pe 2parale care se incheie cu o concluzie care da si numele acestui post si anume “si, pentru ca e vorba de modul de promovare, mini site-urile pot fi promovate atat prin SEO, cat si prin PPC. Indicat e sa analizati potentialul nisei, sa testati conversia prin PPC, pentru ca apoi sa creati o strategie SEO.

Ideea de intai PPC apoi SEO este destul de necunoscuta pentru multi oameni si aproape deloc aplicata in planurile de marketing online ale site-urilor. Am observat ca de cele mai multe ori se merge pe ideea “intai facem SEO sa vedem ca merge (ce anume merge este greu de decis, probabil marketingul online) apoi putem vorbi de investitii”.

Din aceasta fraza un lucru reiese clar, toata lumea crede ca SEO este Gratuit. O conceptie total falsa! Problema este ca in Romania inca mai merge “strategia” cu inscriem in 30 de directoare si punem titluri cu multe cuvinte cheie si SEO WORKS, dar probabil nu va mai fi multa vreme asa (sper cel putin).

Daca proprietarii site-urilor care au aceasta strategie ar incerca sa faca acelasi lucru si pe .com, unde concurenta este mult mai mare, ar constata cu surprindere ca nu mai functioneaza deloc la fel, iar daca vor trece peste etapa ca marketingul online nu functioneaza probabil vor ajunge la concluzia ca intai trebuie sa faca o campanie PPC pentru a vedea ce cuvinte cheie sunt cele mai calitative pentru profilul site-ului apoi se pot gandi la un plan de SEO pe termen lung si cu un buget de 3-4 zerouri.

O alta problema de care ar trebui sa tina cont proprietarii de site-uri care au ca idee “facem SEO ca e gratuit” este faptul ca oricat de complex ar fi un site, oricat de bun ar fi textul si construirea site-ului nu pot acoperi intreaga arie de cuvinte cheie ale domeniului, iar prima etapa prin care trebuie ei sa treaca este sa aleaga toate cuvintele cheie dintr-o familie lexicala, incrucisate, inversate si sa le testeze intr-o campanie PPC, apoi pot alege cel mai bun cuvant din familia lui lexicala.

Sfatul pe care l-as da oricui ar vrea sa faca SEO este sa isi testeze cuvintele intr-o campanie PPC, sa vada care aduc cea mai mare conversie, abia apoi sa construiasca strategia de SEO pe care se bazeaza.

9 thoughts on “PPC apoi SEO ori viceversa?

 1. As face mai intai seo dupa care ppc din urmatoarele motive:
  – seo odata facut ramane pe cand ppc ramane atat timp cat bagi bani;
  – nu cred ca google te lasa sa faci ppc pe anumite cuvinte cheie pe care nu le ai in pagina.
  – traficul venit dupa ce seo este facut pe cuvinte cheie este foarte bun si ajuta la urcarea site-ului in Google.

 2. 1. Ok, sunt de acord cu tine, ramane mai mult timp SEO, dar, care sunt cuvintele cheie pe care te axezi si de unde stii ca presupunerea ta cum ca ar fi bune, calitative este adevarata? Nu cred ca iti poti permite un buget mare (cum este sau ar trebui sa fie cel de SEO) si o mult timp (sa zicem 3 luni, daca nu 6 sau 9 luni) pentru a-i irosi pe o presupunere care se va dovedi gresita.

  2. Te lasa sa faci pe cuvinte cheie care nu le ai pe pagina, doar ca ai un quality score mai mic daca cuvantul ales de tine nu este relevant pentru pagina de destinatie.

  3. Aici n-am inteles ce vrei sa spui. Ai vrut sa te referi la calitatea traficului venit din SEO vs calitatea traficului venit din PPC?

 3. 1. Daca seo este facut cap coada cum trebuie pe cuvintele site-ului respectiv nu cu 100 de link-uri sau cu 30 cum este in post atunci site-ul tau va ramane printre primii. Spun printre primii deoarece majoritate nu stiu de seo si nu o sa incumete sa iti ia locul ca nu au timpul necesar sa mai faca si seo…. Ca numar de link-uri depinde acum de numarul link-urilor detinute de site-ul concurent pe care vrei sa il intreci pe cuvintele cheie respectiv(link-uri facute pe site-uri cu pagerank si de calitate).
  2 – 3. Da te lasa, dar nu cu prea mult scop. Daca ai pagina optimizata seo bine – calitativ atunci traficul adus din ppc se va simti si in urcarea site-ului – presupunant ca traficul respectiv este doar pe cuvintele cheie pe care este optimizat site-ul ( doar asa consider ca ajuta un site / sa ii dea un branci )

 4. Scuze pentru posturile repetate si sper sa nu te superi dar nu sunt de acord cu sfatul tau.

  Nu sunt de acord sa testezi prin campania ppc si abia apoi sa faci seo daca merge campania din urmatorul motiv: din cate stiu doar 35 % dau click pe link-urile sponsorizate din Google. Restul de trafic de 65% nu e prevazut in campania ppc, iar conform unor studii link-urile sponsorizate incep sa piarda incredere utilizatorilor

 5. Nu e nicio problema, nu trebuie sa fii de acord cu mine.

  PPC-ul nu are nicio influenta asupra rezultatelor SEO a site-urilor, au spus si ei in repetate randuri pentru a distruge acest mit.

  In acest moment rulez doua campanii de PPC pentru 2 site-uri diferite din domeniul auto si am constatat ca traficul venit din PPC este cel putin la fel de calitativ (pe alocuri mai calitativ) ca traficul general sau traficul venit din SEO, dar nu este un caz general, in cazul meu este mai calitativ, in alt caz este posibil sa nu.

  Depinde foarte mult si de construirea campaniei PPC si de cuvintele cheie pe care le alegi, eu in general am asteptari diferite de la fiecare grup al campaniei in parte si foarte rar ma uit pe traficul general venit din PPC pentru ca este irelevant. Dar repet, este doar cazul meu.

 6. @Florin imi cer scuze ca sunt putin dur cu tine, dar nu ai nici o treaba cu search marketingul. Poate ai facut tu una, doua campanii si ti-au iesit, dar mai ai multe de invatat. Te invit la lumeaseoppc, si iti garantez ca o sa ai ce invata.

  Referitor la tema, pe care a pus-o foarte bine Cristian, daca esti intr-o nisa cu o concurenta foarte mare pe seo, e obligatoriu sa faci mai intai PPC, pentru a vedea ce iti converteste. De multe ori campania de SEO are costuri mult, mult mai mari decat o campanie de test PPC. Cand vorbesc de SEO nu ma refer la meta taguri relevante, optimizare continut si inscriere in directoare.(cu asta o sa rankezi doar in nise unde nu se fac bani)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *