Problema măsurabilităţii

Mă bucur când observ că tot mai mulţi manageri înţeleg faptul că anumiţi indicatori trebuie măsuraţi, comparaţi, îmbunătăţiţi şi analizaţi. Zău, parcă creşte inima în mine când îmi spune cineva “cred că am o problemă de uzabilitate pe site pentru că …” şi zău de n-aş intra în pământ de ruşine şi de plictiseală în locul celui care nu se mai satură de discuţii interminabile pe tema numărului de vizitatori, subiectul atât de important şi veşnic dezbătut.

Citeam zilele acestea pe twitter o idee interesantă care spunea că marea problemă a multor site-uri este de conversie şi nu de trafic (din păcate nu-mi mai aduc aminte autorul). Asta înseamnă că, de cele mai multe ori, putem avea mai multe leaduri din modificări făcute on site şi nu din aducerea de trafic (deci mai multe vânzări, deci mai mulţi bani).

Cum stă treaba cu măsurarea

Cum aminteam şi anterior, apreciez oamenii care măsoară, însă aş aprecia dacă măsurătorile ar fi logice şi eficiente, ar avea sens, s-ar putea trage concluzii şi s-ar putea îmbunătăţi. Dacă te apuci să compari o lună de toamnă, unde industria ta este în toi cu o lună de vară e grav. Dacă îţi mai propui să creşti progresiv, lună de lună fără nicio investiţie, iar e grav. Dacă te compari cu vecinu’ şi cu capra lui, ai ghicit, e grav iarăşi.

Concluzie

În principiu treaba cu măsuratu’ e simplă, e ok să măsori, însa trebuie să ai grijă ce măsori, pentru că, s-ar putea să măsori prost, să vezi că e mic(ă) şi să te frustezi, iar asta nu e bine pentru nimeni..

Deci, dacă-i lungă nu înseamnă că-i mare, iar dacă-i mare nu înseamnă că-i bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *