Problema ultimului moment

Din întâmplare am plecat zilele trecute puţin mai tarziu către veşnica şi eterna destinaţie matinală – serviciu – şi am observat un lucru foarte bizar, nu doar eu eram în întârziere şi încercam să forţez un pic limitele traficului ci şi toţi ceilalţi şoferi ce se aflau pe lângă mine în acel moment (acest lucru se întâmplă în Bucureşti, în alte oraşe s-ar putea sa nu fie aceeaşi problemă).

Experienţa avută în acea dimineaţă m-a făcut să ajung la o concluzie despre oameni: amână totul până în ultimul moment. Apoi se grăbesc să ajungă mai repede, se grăbesc să termine prezentarea să o arate şefului, stau până târziu seara pentru a compensa momentele moarte şi ineficienţa din timpul zilei şi tot aşa. Problema principală pe care o văd este că pentru mulţi a devenit o rutină această amânare a ultimului moment, un obicei pe care-l au în orice acţiune din timpul zilei.

Din păcate însă, societatea nu corectează cu nimic oamenii care lasă totul pe ultima sută de metrii, majoritatea întâlnirilor încep cu întârzieri pentru că cei care ar trebui sa fie prezenţi au întârziat puţin, companiile îşi felicită angajaţii care stau după program, angajaţi care rămân după program pentru că nu au fost eficienţi în timpul zielei şi au amânat lucrurile până în ultimul moment. Poliţia care ar trebui să se ocupe de sancţionarea şoferilor nu face nimic cu privire la şoferii matinali care pleacă în ultimul moment şi gonesc, încurcă traficul în fiecare dimineaţă şi nici managerii nu iau nicio măsură pentru deadline-urile depăşite “cu puţin”.

Acest ultim moment ne face să avem un trafic îngrozitor plin de accidente (am văzut în acea dimineaţă cel puţin 5 situaţii în care cei grăbiţi au încurcat traficul şi erau să se lovească), ne face să avem rezultate proaste la muncă, la şcoală sau la orice altă activitate, ne face să trăim o întreagă viaţă stresaţi, cu gândul la amânarea până în acest ultim moment, care uneori poate să vină mai devreme decât ne aşteptam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *