Sa moara capra vecinului sau sa traisca capra noastra?

Scriu acest post ca o concluzie a ultimilor ani in care am avut interactiuni cu diversi anteprenori, manageri, directori si toate aceste functii pompoase care macar teoretic ar trebui sa spuna ceva despre pregatirea, cultura si principiile detinatorilor.

Pentru a nu ofensa pe nimeni cu exemplele mele, voi incerca sa vorbesc la modul general despre mentalitatea concurentei intr-un business si despre pozitionarea business-ului pe piata, dar intr-un mod comic, cu capre.

In general fiecare are o capra

Mai mica, mai mare, mai urata, mai frumoasa, dar intotdeauna exista o capra. Ca posesori de capre ce ne aflam fiecare ar trebui macar teoretic sa fie interesat de soarta ei.

Insa problema  noastra, a posesorilor de capre nu este cea care ar trebui sa fie, si anume referitoare la capra noastra, ci la cea din imediata vecinatate si anume: CAPRA VECINULUI!

Capra vecinului

Capra vecinului este animalul (business-ul) care ne intereseaza cu adevarat, cel in functie de care ne concentram eforturile, ne dozam energia, bugetele si planurile complexe. Problema reala este insa mult mai profunda decat existenta caprei vecinului, problema este ca noi ne hranim (sau cel putin incercam sa ne hranim) propria capra dupa regimul alimentar al caprei vecinului (in cuvinte de business, avem aceleasi planuri de business cu competitia), iar asta nu ne face bine nici noua si nici caprei.

Ca orice capra, si a noastra are propriile ei puncte forte (daca spun avantaje o sa zica lumea ca am inebunit, ca vorbesc de avantaje pentru capre), pe care trebuie sa le scoatem in evidenta daca vrem la un moment dat sa incercam sa concuram cu capra vecinului; iar reteta magica prin care putem face capra noastra sa creasca nu este sa-i dam de mancare si sa implementam programul vecinului de crescut capre ci sa incercam sa descoperim (sau macar sa adaptam) un plan de crescut capre general adaptat propriului ritm al caprei noastre.

Odata ce, ca proprietar de capra reusesti sa-ti dai seama de acest bioritm (ca sa ne pastram in campul pastoral al postului) al propriei capre, poti incerca sa te uiti, sa te compari sau sa te intreci cu capra vecinului, care cu siguranta este diferita de a ta.

Concluzia postului in termeni pastorali:

Sa ne pese mai mult ce fel de mancare oferim propriei capre, unde o tinem, daca o bate soarele si daca bea suficienta apa, apoi sa vedem daca si vecinii au capre.

Concluzia postului in termeni de business:

Sa ne pese mai mult de “santatea” propriului business, de probleme cu care se confrunta el, de oportunitatile nedescoperite (si aici ma refer in special la resursele umane) , de eficientizarea unor procese, bugete iar apoi sa vedem ce face concurenta.

Si ca sa inchiei intr-o nota serioasa, recent am tras concluzia ca multe din afaceri au ca preocupare generala business-ul concurent, oameni buni, dragi manageri Daca discutati mai mult de concurenta decat despre voi aveti o problema! Si una serioasa chiar.

2 thoughts on “Sa moara capra vecinului sau sa traisca capra noastra?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *