SEO Monitor, agentia anului in SPAM

Later Edit, 17.04.2015

Aș fi ipocrit dacă aș critica oamenii doar atunci când greșesc și nu i-aș aprecia și susține atunci când fac lucruri intersante. Am avut ocazia săptămâna aceasta să mă întâlnesc de mai multe ori cu Cosmin Negrescu, CEO de la SEO Monitor, o dată chiar la ei la sediu. Evident, printre subiectele discutate cu el a fost și prezentul articol.

 

Mă bucură faptul că Cosmin este un tip deschis la orice subiect și a fost foarte dispus să discutăm pe seama lui, ba mai mult să mă invite la un meeting intern al lor despre ceea ce oferă clienților și să-mi prezinte actuala aplicație și planul de dezvoltare al ei.

 

Drept urmare, inclusiv din discuțiile avute cu Cosmin, consider că prezentul articol nu mai este de actualitate pentru ceea ce face SEO Monitor în acest moment, deci decid personal să nu mai aibă nicio problemă de imagine din cauza acestui articol, mai ales că nu reflectă modul de lucru actual al companiei (indiferent de ceea ce a fost sau nu în trecut), deci voi face articolul neindexabil.

Nu este o noutate, ci mai mult un refresh, SEO Monitor a fost considerată la GPeC 2012 Web Agenția Anului în e-commerce, pe ce criterii crtieriul de selecție fiind propunerile venite din partea magazinelor online și din ce listă nu are mare importanță. „Marcat” de premiul câștigat am ajuns la ei pe site să văd cu ce clienți se mai mândresc. Siteul SEO Monitor nu doar că oferă portofoliul, dar promovează și poziții obținute/curente pe diverse cuvinte, deci un loc numai bun de pornire a unui research.

Înarmat cu SeoSpyGlass, ahrefs.com, majesticseo.com si multă răbdare am început o analiză a lor și a unora dintre siteuri. Cum lucrurile au devenit foarte complexe la un moment dat, am cerut ajutorul lui Krumel cu o analiza avansata a linkurilor.

Primii pe căutarea SEO printr-o mârlănie

Să fii primul pe căutarea „seo” nu e chiar o chestie simplă. Aparent sunt băieți buni și profesioniști, cu siguranță asta e arma lor de marketing. Insă până nu demult nu erau nicăieri pe această căutare. Din MajesticSEO reiese că în vară au devenit inteligenți și au făcut linkbuilding solid pe domeniul lor.

Să aduni peste 1,5 milioane de backlinkuri nu e joacă, însă cu un așa zis tool de monitorizare SEO se poate orice. Peste 1,1 milioane sunt de la domenii .ro, cifre obținute cu ahrefs.

Cei care dau link fără să știe sunt siteuri de top: f64.ro,  tinar.ro, cnas.ro, dol.ro, catena.ro, depabd.mai.gov.ro, bestjobs.ro și multe altele la fel de importante ca acestea.

Așa zisul tool de monitorizare odată cu instalarea lui adaugă și un link spre seomonitor.bunt.ro pe cuvantul “SEO” și uneori și cu ancora “SEO”. La fel de bine scriptul merge și fără acel link.

Mârlănie pentru ei, mârlanie și pentru clienții lor altex.ro, f64.ro, tinar.ro

Din lipsă de ocupație și dorință de research am început să analizez strategia de linkbuilding pentru trei dintre siteurile importante cu care se laudă: altex.ro, f64.ro si tinar.ro. Siteuri cu greutate în .ro și care sunt optimizate de ei.

Nu am sa evaluez site-urile din punct de vedere SEO onpage, pentru că este o zona fără prea mare importanță în această analiză. În schimb, plecând de la abordarea avută pentru căutarea „seo”, am încercat un reverse engineering pe linkbuilding.

Spam comment pe bloguri în japoneza

Am vazut multe până acum, însa nu mă așteptam ca la agenția anului să găsesc ca metodă de linkbuilding spam comenturile pe bloguri. Culmea e că nu sunt orice bloguri, sunt în limba japoneză, iar comentariile sunt evident, tot în japoneză. Trei linkuri pentru verificări și mai jos screenurile pentru eternitate.

link

link

link

Până să văd asta aveam impresia că de spam comment se ocupă doar spamerii, nu agentiile de SEO cu pretenții, dar cred că in România este posibil orice.

Linkuri pe siteuri în construcție și siteuri nerelevante în limba engleză

Știu și eu că linkbuildingul nu trebuie să fie tot timpul relevant, însă să scrii posturi sau anunțuri doar ca să te afli în treabă nu prea e SEO cu strategie, ci e SEO spam. Culmea optimizarii e lista de linkuri de pe milcos.ro, un site cu un continut în faza de lorem ipsum.

La lista de .com fără relevanță sunt forumuri și siteuri de bookmarking pline de spam:

Uitandu-mă la asta, mă întreb ce o să se întample cu siteurile la un viitor update al Google. Cam toate updateurile anterioare au lovit greu în siteurile ridicate prin spam comment.

Mixul de linkuri

Avand în vedere că cele 3 siteuri analizate le găseam cam peste tot unde ajungeam, am avut curiozitatea de a afla cam câte linkuri sunt comune celor trei siteuri. Cum acces la SEO Congnitive să îmi sape avansat după linkuri nu am, iar SEO Spy-ul folosit are si el niște limite, am cerut ajutorul lui Krumel.  Ce a iesit e in graficul de mai jos. Iar pentru curioși lista de linkuri analizată se poate descărca de aici.

Ca de încheiere

Concluziile le trage fiecare după ce citește tot, chiar aș fi curios ce parere au cei de la Altex, F64 sau TinaR de linkbuilding, e Japonia noua lor piață de desfacere?

Toolul de la SEOMonitor l-am examinat acum ceva vreme și mi s-a părut o chestie total inutilă, dar poate asta e părerea mea. Chiar am recomandat clienților ce l-au pus să-l scoată că trimite date importante din campanii și trafic în general. Acum că am găsit și acestă nesimțire cu backlinkurile, nu pot decât să mă bucur de recomandările făcute.

Felicitări! Și din partea mea ați câștigat premiul pentru cea mai profesionistă agenție de SPAM a anului pentru inovația adusă prin scriptul folosit pe site și pentru noile piețe asiatice de spam. Recomandarea mea e si un rebranding la tool, numele potrivit ar fi SPAM Monitor.

 

36 thoughts on “SEO Monitor, agentia anului in SPAM

 1. […si multă răbdare] tare analiza, gg 🙂 Probabil ca au alte link-uri bune de sunt deasupra wikipedia, sau brand puternic in viziunea G. Altfel, ar putea sa aiba surpriza neplacuta in viitor.

 2. Cred ca va plictiseati rau rau de tot ca sa stati sa faceti aceasta analiza. Sunt curioasa de unde stiti ca Altex este clientul SEO monitor ca nu apare nicaieri pe site si nu exista nicio comunicare oficiala.

  Care e scopul acestui material?

  1. Pai da, ne plictiseam, scrisesem și mai sus acest lucru.

   Se puteau deduce și mai mulți clienți ce nu au aparut în “comunicarea oficiala” învățată la școală, pot oferi o lista mai lungă cu aceștia, vreți?

   Dacă nu ați înțeles care este scopul articolului, înseamnă că nu l-ați citit, dar nu vă bateți capul, nu trebuie să o mai faceți o dată.

 3. Felicitari pentru articol!
  Totusi, am cateva comentarii:

  1. IBL-urile unui site nu sunt neaparat “rodul muncii” agentiei SEO curente. Si eu am clienti pe care s-a mai facut “SEO” si spam in link building. Nu vreau sa ma intelegi gresit. Sunt de acord cu ideea articolului tau, insa nu poti pune chiar tot in capul agentiei curente. Intr-adevar, vad ca s-a facut si o analiza istorica, insa ar trebui semnalat ca poate nu toate IBL-urile spammy sunt realizate de firma curenta.

  2. Am scris si eu articole care subliniaza lipsa de profesionalism a unora, insa apoi mi-am dat seama ca, daca vreau sa-mi pastrez credibilitatea, ar trebui sa vorbesc despre orice altceva decat competitia directa pentru serviciile mele.

  SEO Monitor nu-i singurul pe piata intr-o situatie de acest gen. Sunt si alte agentii de SEO care sunt predate ca studii de caz pentru spam in link building pentru site-ul firmei. Poate invatau pe site-ul lor cum se face SEO.

  Concluzionand, e ok sa facem lumina in anumite probleme, insa cu moderatie. Si noi avem mereu cate ceva de invatat.

  1. 1. Ai dreptate, nu poți pune totul pe seama agenției curente, însă având în vedere că multe linkuri sunt comune la cei 3 clienți se poate deduce mult din asta.

   Linkurile pe site-urile din Japoinia au câteva zile de când sunt puse.

 4. Mama mama mama ce analiza. Fiecare procedeaza cum considera, parerea mea. Caci Google mai devreme sau mai tarziu ii va pedepsi pe toti cei care fac SPAM, tu de ce crezi ca au fost anul acesta atatea update-uri Penguin si Panda ? Iti spune eu, ca sa ne dam seama ca SEO SPAM = penalizari.

  1. La această categorie premiul a constat în votul magazinelor online, fiecare magazin online a fost pus sa scrie pentru cine voteaza (fara nominalizați) iar din acest vot a ieșit SEO Monitor. Aceasta este coretura pe care am făcut-o și eu ulterior articolului, acesta a fost sistemul de acordare al premiului.

 5. Frumoasa analiza! Felicitari pentru demascarea unei asa zise agentii de seo foarte puternice din Romania. Sunt foarte curios care va fi raspunsul lor la acest studiu facut de voi doi.

 6. Conteaza foarte mult si procentul de spam facut. Acele site-uri sunt de fapt Branduri care au multe linkuri naturale si foarte puternice.

  1%-2% sau chiar 10% spam nici nu se cunoaste si poate ca Google nici nu ia in considerare acele linkuri.

  Nu am de unde sa stiu daca spamul a fost facut de SEOmonitor, dar totusi e putin ca suspect faptul ca in aceeasi pagina sunt linkuri pe cuvinte cheie in romana. Toate linkurile sunt unele sub altele catre acele site-uri.

  In analiza sunt scoase doar Root Domains-urile. Era interesant de vazut si un procent de ancore folosite.

  Sunt multe domenii .ru, .cn, .ch, .tk. Aici este posibil ca acele linkuri sa fie luate de tot felul de scrapere.

  1. Mai suspect decât faptul că sunt cuvinte cheie în română este faptul că multe linkuri sunt comune pentru cei 3 clienți, așa cum se vede și din print screen-ul cu blog-urile în japoneză, cum reiese și din paragraful mixul de linkuri.

   Faptul că sunt puse de SEO Monitor mi se pare evident, atâta timp cât ei se lauda cu acei clienți și pun linkuri recent (18.10.2012) cu toate cele 3 site-uri ale clienților în comentariile acelor bloguri.

   Mi s-ar părea foarte amuzant să pretindă că este o conicidență acest lucru și să pretindă că sunt linkuri naturale.

 7. articolul tau, ca si cel al lui zoso, par comandate. poate ca cititorii tai nu inteleg dar stiu ca tu ai inteles 😉
  desi zoso nu o face asa mult in articolul lui, tu in schimb, bati campii cu pricepere si vrei sa vii cu tot felul de argumente. ‘Insă până nu demult nu erau nicăieri pe această căutare. Din MajesticSEO reiese că în vară au devenit inteligenți și au făcut linkbuilding solid pe domeniul lor.’ asta e tot ce mi-a placut din articolul tau.
  eu ti-am citit articolul si am ramas cu o impresie la final: este un articol menit sa denigreze imaginea cuiva (irelevant c e vorba de seo monitor). si faptul ca am ajuns de la articolul lui zoso aici, spune multe despre asta. si el si dorombach sunt prieteni buni cu articolele platite.

  1. Daca ai impresia că bat câmpii demonstrează, eu ceea ce am spus am argumentat și demonstrat. Tu doar acuzi fără demonstrație.

   Nu prea mă interesează dacă crezi că este plătit acest articol, ar dura prea mult și nu m-ar interesa să-ți arăt că nu este așa. Faptul că tot ceea ce este scris acolo este real și demonstrabil este ceea ce contează. Faptul că tu spui că nu este adevărat fără un argument solid mă face să te pun în aceeiași categorie cu cei de mai sus.

 8. Grele afirmatiile si …foarte “sigure”. Stim bine ca unele pot fi pure intamplari, ca uneori apare un utilizator care pune link, poate pe un forum japonez chiar se discuta despre un site romanesc… nu stiu ce sa zic, pare cu tinta fixa articolul, prea fixa.

  1. Sunt sigure deoarece sunt documentate, documente care dealtfel se afla si in articol.

   Greu de crezut ca sunt pure intamplari, avand in vedere ca a fost facute pentru trei clienti de-ai lor pe un blog necunoscut din japonia. Probabilitatea ca acele comentarii sa fie “naturale” este de foarte foarte mica, apropae 0.

   Scopul articolului este de a demonstra ca fac spam pentru clientii lor, cred ca este destul de vizibil motivul pentru care a fost scris.

  2. Da, şi pe japonezii ăia care discută despre site-urile româneşti îi cheamă “botine dama”, “canon myass”, “lenjerie sexy bărbaţi” şi “mp3 player audio ieftin”. :))

 9. În ce privește ideea celor de la SEO monitor, mi se pare similară cu cea în care pe un fluturaș publicitar sunt trecute și datele designer-ului, deși pe om evident că nu îl interesează… dar cam tot la fel procedează și firmele de webhosting, care îți pun logo-ul în subsolul paginii tale – și când tu faci SEO pt. tine, indirect le crești și lor page rank-ul, sau PHP Nuke, care e folosit de numeroase forumuri – și are PR 7, probabil și datorită numeroaselor forumuri cu PR mare care fac trimitere către el.

  1. Daca ar fi doar acea imagine nu ar fi o asa mare problema, pana la urma fiind alegerea fiecaruia daca vrea sa puna o imagine in footer sau nu.
   Problema este ca ei foloseau un script prin care se afisa o imagine si prin care se trimeteau date catre ei, practic iti monitoriza site-ul, iar tu ca end user ai parerea ca de fapt afiseaza doar imaginea.

 10. Un articol foarte bun, acum ca nu toata lumea pricepe sau nu vrea sa priceapa…e de inteles! Money, Money, Money.

  Gh, macheamagrecu, Monalisa, LuciB &CO= ONE MAN SHOW

  Cu respect!

 11. In legatura cu link-ul din codul lor cred ca e o chestie de marketing, pana la urma ofera un serviciu complet gratuit nu trebuie sa fim invidioasi ca au venit cu o idee buna de strans link-uri, chiar daca nu-s intr-o maniera 100% whitehat. La fel se practica si cu template-urile pe web si mai sunt alte sute/mii de metode de genul asta.
  Esti liber sa le utilizezi sau nu serviciul, dar, la treaba cu link-urile pe site-uri ce au 0 relevanta, inrt-adevar ar trebui ei sa-si faca griji, la fel si clientii lor.

 12. Si nu mai. Acum cateva saptamani am fost contactat de un specialist in link-building de la maretul SEO Monitor. Niste maimute cu aere de specialiasti corporatisti. Am postat link-ul pe site si am cerut sa fiu platit in contul de paypal (la care nu s-a obiectat), fiind vorba de un site de anvelope care probabil a platit catre SEO Monitor o taxa destul de mare. Raspuns dupa 2 saptamani – Colega de la financial este in concediu si paypal nu este bun trebuie factura.
  Maica-mea ce naluci.

 13. Cristian, you don’t even know the half of it. Colaborez cu 2 fosti clienti SEomonitor si la o analiza rapida am gasit linkuri si mai naspa decat cele date de tine ca exemplu. Dar, asta nu e nimic pe langa marlaniile pe care le fac. Au programe prin care genereaza trafic artificial pentru a urca site-urile in Google. Acolo nu se face seo; intreaga lor afacere se bazeaza pe traficul artificial. Si da, acele linkuri sunt obtinute de ei, nu de concurenta.

 14. Cred ca invidia e mare …..E oarecum adevarat ceea ce ai scris in articol dar parerea mea este ca rezultatul conteaza indiferent de modul in care o faci , atata timp cat este legal …deci ciocu mic …ca prea te dai important

  1. Din această afirmație pot trage concluzia că ești doar amator în ceea ce faci. Dacă lucrezi cu site-uri precum cele menționate în articol nu contează doar rezultatul, ci și cum o faci, pentru că un rezultat pe termen scurt obținut din spam nu ajută pe nimeni.

   Referitor la importanță măcar eu public articole cu numele meu, tu nici măcar comentarii, asta spune multe despre importanța fiecăruia dintre noi.

 15. in primul rand BRAVO pt analiza.

  o simpla intrebare:
  in analiza voastra, ati gasit linkuri DE LA antena3, b1, sanoma hearst, etc CATRE f64, tinar si/sau altex ?
  ca teoretic … au parteneri “smecheri” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *