Suntem o agenție specializată … sau specialistă

Observ în ultima vreme un trend de agenții specializate în câte-un serviciu de marketing online. Ceea ce mă mai amuză foarte tare este trendul de a promova cuvântul Performance Marketing pe lângă definiția de Agenție Specializată în SEO / PPC / E-mail etc.

Performanță

Performance Marketing nu înseamnă SEO, PPC, Copywriting, Social Media, nici Google Adwords, Google Analytics și Facebook Ads ori certificări Platinum, Gold, Enterprise de la cine ştie ce furnizori de servicii. Performance Marketing înseamnă legarea tutror acestor servicii şi folosirea lor într-un amalgam ce are ca scop final îmbunătățirea performanței.

Dacă tu faci doar Google Adwords, nu poţi spune că faci Performance Marketing, pentru că din start excluzi partea de analiză, copywriting, landing page optimization şi aşa mai departe. La fel, dacă faci doar SEO nu poţi spune că faci Performance Marketing. Nici măcar dacă le faci pe toate la un loc nu poţi spune că faci Performance Marketing, pentru că asta ar trebui să includă şi viziunea de ansamblu aspura business-ului clientului şi asupra online-ului la un loc.

Ceea ce e cu adevărat interesant și de remarcat la specialiștii de performance români este modalitatea de colaborare. Se bat cu pumnii în piept că fac performanță, dar nu își doresc să fie plătiți în funcție de performanță, ci în funcție de bugete. Nu își doresc  să obțină leaduri / conversii mai multe pentru client, își doresc să consume bugete mai mari. Nu își doresc să aibă 5 clienți cu care să fie foarte performanți, își doresc să facă un portofoliu bogat cu unic obiectiv final: numărul de clienţi. 

Certificate

Pe lângă faptul că se autointitulează specialiști / experți deși fac gafe cu privire la simple calcule matematice, principala lor activitate este obținerea unor certificate ce atestă funcția menționată anterior.

Promovarea firmei ca “certificată Google Adwords” nu face nimic altceva decât să-ţi consolideze faptul că tu ştii sa foloseşti tehnic un sistem, nu înseamnă că poţi crea profit cu sistemul respectiv, nu înseamnă că poţi creea campanii performante utilizând acel sistem şi nu înseamnă că ştii să foloseşti acel sistem în interesul clientului, pentru a-i oferi ceea ce are el nevoie.  Pur şi simplu doar ştii funcţiile acelui sistem, atât!

Decât să te lauzi cu ce nota ai luat la ultimul examen de certificare Google Adwords nu mai bine te lauzi cu o performanță la unul dintre clienții tăi? Cred că ești de acord cu mine că ar fi mai bine, dar dacă nu ai performanță, te lauzi cu certificatele.

Concluzii

My-Vs-Your-Girlfriend-TShirts

Mi se pare amuzant că toţi acești specialiști / agenții se bat cu pumnul în piept lăudându-se că ei cresc piața, este practic meritul lor la o adică. Nu s-a gândit nimeni că dacă piața crește în acest fel, cu cartofi prăjiti și hamburger de la McDondald’s se îmbolnăvește repede și moare. Este mare și grasă, dar are doar celulită.

Așa că dragi specialiști specializați, este penibil să folosiți cuvântul performanță, este penibil să vă lăudați că voi creșteți piața și noi restul nu. Eu prefer să-i dau salată, să crească mare și frumoasă natural, și pe pariu că e mai mare. La piață mă refer.

PS. Mă apuc să-mi fac infograficul pe luna anterioară, revin.

One thought on “Suntem o agenție specializată … sau specialistă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *