Web Design si Usability

usability & web designAvem agenții de Web Design o grămadă. Avem web designeri foarte buni, care lucrează atât ca freelanceri cât și în agenții. În agenții problema sta un pic diferit, o agenție ce se respectă și care vrea să livreze proiecte de calitate are cel puțin un cunoscător în domeniul usability, care uneori lucrează și ca web deisgner, alteori nu.

Importanța unui specialist în usability este crucială în diverse proiecte, de la landing page-uri pentru campaniile de marketing online, până la proiectele complexe precum magazinele online sau CMS-uri. Lipsa unui asemenea specialist în agențiile din România se vede de la o poștă.

Sunt o mulțime de proiecte super faine, cu un design foarte interesant și drăguț dar din păcate stau prost la capitolul usability. Aceste proiecte, spre rușinea noastră, sunt livrate de agenții “de renume” din piață, care după finalizarea părții de programare și web design au încheiat contractul cu clientul, iar acesta, după o mai scurtă sau mai lungă perioadă de timp, realizează într-un final că are probleme de uzabilitate pe site-ul său, iar atunci începe să caute vinovații și să-i tragă la răspundere.

Problemele de uzabilitate nu sunt nici ale designerului, care de cele mai multe ori face site-ul așa cum îi spui tu, nici ale programatorilor, care fac unele chestii ilogice, doar datorită faptului că se pot face (cum ar fi butonul de “Clear” al unui formular, buton care curăță toate câmpurile formularului, chiar sunt atât de multe persoane care greșesc TOATE câmpurile și este necesar un asemenea buton?) ci ale agenției și ale project managerului care-ți livrează proiectul în forma finală și care, uneori din comoditate, alteori din lipsă de cunoștințe nu-ți semnalează unele probleme clasice ce intra în sfera usability.

Sper ca, o dată cu mărirea bugetelor, odată cu încheierea crizei economice, agențiile să investească într-un specialist în usability care poate să-și adauge valoarea în fiecare proiect făcut de ei, care într-adevăr să poată fi livrat extraordinar, din orice punct de vedere.

sursa imagine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *